Sarcina si bronzul

0
661
Sarcina si bronzul
Sarcina si bronzul

Soarele arzator si caldura epuizanta – o situatie tipica pentru vara. Singura intrebare este, daca femeile insarcinate se pot bronza la soare? Cat de sigure sunt razele soarelui, in special pentru copil? Si daca nu, atunci de ce?  Razele soarelui sunt necesare oricarei persoane, iar acest lucru este bine cunoscut de exemplul persoanelor care traiesc in tinuturile nordice, cand noaptea polara dureaza 6 luni si nu exista suficienta lumina solara. La copii, poate aparea rahitismul, iar la adulti imunitatea scade brusc si apar diverse probleme de sanatate. Si in primul rand, acest lucru se datoreaza lipsei pronuntate a uneia dintre vitaminele importante pentru viata umana. Cert este ca sub influenta luminii solare, asupra pielii umane are loc sinteza vitaminei D, care joaca un rol important in viata umana. Cu toate acestea, pentru o femeie insarcinata, o jumatate de ora de stat la soare sunt suficiente pentru a obtine doza necesara de vitamina D. In acelasi timp, nu trebuie sa uitam ca o femeie insarcinata primeste vitamina D din alimente, iar un exces, nu este deloc necesar.

Sarcina si bronzul – Efecte negative

Suprimarea imunitatii. In doze mari, razele soarelui afecteaza in mod clar apararile organismului. Si la o femeie insarcinata, imunitatea este deja redusa din cauza faptului ca fatul, este pe jumatate strain genetic de corpul feminin. 

Caldura in exces. Incalzirea puternica a pielii si a organelor interne ale femeii insarcinate va crea conditii pentru diverse complicatii de care nici femeia, nici fatul care creste in pantece nu au nevoie. Acest lucru este valabil mai ales pentru copil, deoarece temperatura ridicata prelungita, poate perturba dezvoltarea acestuia.

Riscul de malformatii fetale. Acest factor extrem de nefavorabil este cel mai important in cazul sarcinii scurte, cand se pune doar fundamentul viitorului fat. Daca o femeie este activa si sta mult timp in soarele luminos si fierbinte, atunci exista un risc grav de malformatie a sistemului nervos al bebelusului.

Deshidratare. La soare, pielea se usuca intotdeauna. Si acest lucru ii reduce proprietatile sale de protectie. Avand in vedere ca pielea este protectia intregului corp, in timpul sarcinii, pe fundalul unui bronz puternic, poti intampina o multime de probleme de sanatate, si, in primul rand din cauza lipsei de lichid in organism. In plus, nu uita de aparitia petelor pe fata, datorita cantitatii mari de melatonina.

Efectul radiatiilor solare. Este imposibil de stiut exact cat de buna este protectia impotriva radiatiilor care trece prin ozon. Si radiatiile solare excesive sunt groaznice, deoarece pot avea un efect daunator asupra fatului.

Sarcina si bronzul – Efecte pozitive

Totusi, vara, o femeie insarcinata dintr-un motiv sau altul sta foarte des la soare. Ce trebuie facut pentru ca soarele sa ajute si sa nu faca rau?

Timpul pentru bronzare. Cele mai bune momente pentru bronzare sunt: dimineata si seara. In aceste momente ale zilei, razele soarelui sunt oblice si nu pot afecta foarte mult organismul. Dar daca te afli sub razele directe ale soarelui (de la 11 la 16), atunci efectul negativ va fi maxim.

Crema protectoare. Foloseste o crema speciala care protejeaza nu numai pielea, ci poate sa reduca si impactul negativ al radiatiilor solare asupra organismului. Mai mult, crema trebuie aplicata pe piele la orice expunere la soare, chiar daca este dimineata sau seara. Iar factorul de protectie in crema ar trebui sa fie ridicat.