Crizele de furie ale copilului, provoaca cel mai adesea isterie la adulti. Din fericire, parintii deseori se pot controla, insa exista si adulti care nu se pot controla cu adevarat. Simptomele chinurilor sunt diferite si depind de varsta copilului si de motivele care au provocat aceasta stare. Iata care sunt de obicei, aceste simptome:
- cad pe podea urland;
- cad pe podea in tacere;
- se bat cu capul de perete si podea;
- se inchid in ei si doresc sa ramana singuri;
- copiii doar urla fara sa se tranteasca pe jos;
- copiii sunt agresivi fata de ceilalti.
Care este motivul isteriei?
Motivul isteriei unui copil intre 1 an si 3 ani poate fi ascuns in absenta unei reporniri mentale, deoarece nu aude si nu intelege. Si, de asemenea, in faptul ca copilul nu poate comunica cu ceilalti, deoarece discursul sau nu este inca dezvoltat. Pe masura ce cresc si se apropie de 3 ani, motivele se schimba treptat si trec la nevoia de feedback din partea parintilor. Copilul a acumulat suficienta experienta pentru a-i manipula pe ceilalti, iar acesta intra in starea „Eu conduc lumea”. La copiii mai mari, cauzele furiei trebuie cautate in oboseala, in dorinta de a-si atinge obiectivul, in schimbarile hormonale, in lipsa atentiei parintesti. Desigur, motivele sunt diferite, iar metodele de calmare a acestor stari sunt, de asemenea, diferite.
Principalele metode de a face fata copilului
- Efectul metodei prezentei. Potrivit pentru copii sub 3 ani. Trebuie amintit ca copilul obosit, plange 3-4 minute apoi se opreste si reporneste strict dupa ceas. Lasa-l sa planga. In tot acest timp, stai in tacere in apropiere. Dupa expirarea timpului, nu incepe sa discuti motivele, ci pur si simplu treci la o conversatie normala.
- Metoda de soapta. Potrivit pentru copii de peste 3 ani. In momentele de tulburari, starea de spirit a unui copil poate fi potolita cu o soapta. Acest lucru il va linisti si va reveni la normal.
- Invata-ti copilul sa raporteze oboseala, iritatiile sau agresiunile interne. De exemplu, loveste o perna sau un scaun ca si cum ai bate morse, cu o jucarie de plus usoara si moale, spunand un anumit cuvant sau expresie de cod: „Mama, sunt obosit!” sau orice crezi ca ii provoaca crizele de isterie.
- Da-i misiuni si incurajeaza-l sa le finalizeze. Aceasta este, de asemenea, o metoda de prevenire a isteriei si functioneaza pentru copiii de la 2 ani. De exemplu, el face asta, iar tu ca mama trebuie sa fii fericita aratandu-i acest lucru. Pe masura ce creste, complica-i sarcinile.
- Metoda „Distragere” este destinata copiilor sub 3 ani. Adica, indreptam atentia copilului catre orice: pasarile care zboara, bule de sapun etc.
- Metoda „Concurenta” functioneaza cu copii de la 2 la 4 ani. Invita-ti copilul sa faca ceva intr-o cursa („Cine ajunge primul la …” etc.).
- Metoda False Choice este potrivita de la 2 la 5 ani. Ofera-i o selectie de doua optiuni, fiecare dintre ele trebuie sa se potriveasca in mod deliberat: „Hai sa coacem prajiturele sau sa sculptam din plastilina”.