Dedurizarea apei – Probleme care apar si metode de combatere

0
393
Dedurizarea apei – Probleme care apar si metode de combatere

Poti recunoaste daca apa este dura, scaland apa intr-un ibric. Daca apa dintr-o casa privata provine dintr-o fantana, dupa contactul cu argila sau calcarul, probabil ca va fi greu sa faci dedurizarea apei. 

Apa dura aduce multe probleme

Cel mai adesea, un recipient electric, un boiler, o masina de spalat rufe si masina de spalat vase se deterioreaza. Datorita scurgerii care se formeaza pe elementele de incalzire, aparatele de uz casnic consuma mai multa energie electrica, se supraincalzesc si se defecteaza. Apa dura formeaza o placa pe peretii instalatiilor sanitare si pete pe hainele spalate sau pe vasele spalate. In apa dura, sapunul, samponul si detergentul pentru rufe nu se spumeaza bine. Apa dura strange si usuca pielea, dauneaza vaselor de sange, provoaca matreata, caderea parului si urolitiaza.

Metode de dedurizarea apei

Dedurizarea apei inseamna indepartarea sarurilor dure din ea. Cel mai simplu si ieftin mod de a deduriza apa, este fierberea acesteia. Cu toate acestea, apa fiarta duce la formarea unui calcar puternic. Un alt mod accesibil de a elimina sarurile dure, este prin adaugarea de var in apa dintr-o fantana sau dintr-un put. Drept urmare, apa este mai putin dura, dar nu este potabila si nu este potrivita pentru spalare. Filtre de dedurizare magnetice si electromagnetice sunt si ele sisteme de dedurizare a apei.Sarurile de calciu si magneziu sunt indepartate prin expunerea la un camp magnetic sau electromagnetic. Dezavantajul acestor sisteme este ca eficienta lor depinde foarte mult de temperatura si de debitul de apa. Filtrele casnice functioneaza pe principiul schimbului de ioni. Contin o rasina schimbatoare de ioni care inlocuieste ionii de calciu si magneziu din apa cu ioni de sodiu. In timp, rasina isi pierde proprietatile metabolice, apoi trebuie refacuta folosind sare de masa.

Sistemul de osmoza inversa

Sistemele de osmoza inversa elimina complet sarurile de duritate si nu necesita regenerare. Apa din filtru trece printr-o membrana semi-permeabila care elimina toate impuritatile cu o dimensiune mai mare de 0.0005 microni – saruri de duritate, bacterii, virusi si alti poluanti. Acest proces de curatare si inmuiere este cel mai eficient dintre toate, dar dureaza mult timp si, prin urmare, apa curata este colectata intr-un rezervor de stocare volumetric.

Dedurizarea apei este gestionata bine cu filtre cu schimb de ioni

Sistemele de dedurizare a apei tip dulap de uz casnic, complet automatizate, sunt concepute pentru a elimina sarurile de duritate din apa care intra in casa. Sistemele sunt incarcate cu rasina de schimb ionic „Canature”. Filtrul este echipat cu o unitate de control automata, cu un contometru incorporat si un afisaj, pentru a afisa informatiile curente despre filtru si regenerare.In apa de la tara exista mult nisip, iar apa are un gust amar. Pentru a elimina gustul rau, se utilizeaza sisteme de dedurizare a apei si sisteme de osmoza inversa. De exemplu, poti instala un dedurizator Natur Water, care purifica apa de nisip, rugina, silt si alte impuritati cu dimensiuni de pana la 10 microni. Solutia corecta este sa faci doar o analiza a apei la un laborator, pentru a alege dispozitivul cel mai corect.