Ce trebuie sa stii despre erbicide inainte de a le utiliza?

0
290
Ce trebuie sa stii despre erbicide inainte de a le utiliza

Erbicidele sunt printre cele mai utilizate substante atunci cand se doreste cresterea productiei unor culturi agricole, dar nu numai. De asemenea, aplicarea acestor erbicide are ca scop eliminarea si distrugerea buruienilor si a plantelor invazive ce duc o lupta continua cu culturile pentru apa si nutrienti din sol.

Astfel, aceste produse chimice se pot achizitona de la anumite magazine fizice sau online de specialitate sau de la farmacii fitosanitare, fiecare produs in parte avand specificat foarte clar pe eticheta modul de utilizare si de aplicare, precum si culturile agricole pe care este recomandat sa se aplice si care sunt buruienile pe care le poate distruge.

De aceea, indiferent de locul achizitiei unor erbicide, este obligatoriu sa se citeasca foarte bine eticheta, astfel incat sa se cunoasca exact dozajul recomandat si care este cel mai potrivit moment pentru aplicare.

Unul dintre locurile unde se gaseste o gama foarte variata de erbicide pentru diverse culturi agricole este Agrii.ro, fiecare client gasind aici toate informatiile necesare si detalii despre modul de utilizare. In plus, acestia pot beneficia de suport pentru alegerea celui mai potrivit tip de erbicid sau cum poate fi finalizata o comanda.

Cum actioneaza erbicidele asupra buruienilor?

Erbicidele pot actiona asupra buruienilor sau plantelor care ameninta buna dezvoltare a culturilor agricole in doua moduri: total( neselectiv) sau selectiv.

Tipul de erbicid total sau neselectiv sunt utilizate pe acele terenuri unde in anul respectiv nu vor avea loc lucrari agricole. In acest fel, in anul urmator vor putea fi cultivate diverse plante fara a mai exista riscul aparitiei buruienilor daunatoare. De obicei, aceste erbicide se aplica de 2-3 ori pentru o eficienta maxima.

Erbicidele selective sunt utilizate pentru eliminarea unui anumit tip de buruiana, insa fara a dauna culturii agricole. Aceste erbicide sunt de doua feluri, in functie de momentul aplicarii: preemergente si postemergente.

Erbicidele preemergente se aplica pe sol cu 2-3 zile inainte sau dupa plantare sau semanare, iar cele postemergente trebuie utilizate atunci cand buruienile au 10-15 cm inaltime si au o actionare foliara.

Ce avantaje aduce utilizarea erbicidelor?

Erbicidele, desi sunt produse chimice, aduc numeroase avantaje culturilor agricole, si anume:

  • Culturile agricole situate in zone foarte ploioase sunt protejate, caci buruienile daunatoare nu mai pot aparea datorita erbicidului aplicat
  • Erbicidele sunt cele mai eficiente metode de eliminare a buruienilor
  • Pentru lucrarile agricole unde sunt utilizate erbicide, scade numarul de lucrari de intretinere necesare
  • Erbicidele au atat consecinte directe asupra culturilor agricole( precum eficienta, cresterea prodctiei, coacerea uniforma), cat si unele indirecte( precum cresterea randamentului pe care il dau masinile de recoltat)

Site-ul Agrii.ro specifica pentru fiecare produs in parte toate detaliile necesare despre dozaj, utilizare sau mod de actionare, insa este necesar sa se tina cont si de regulile de protectie necesare pentru acel moment cat erbicidul este aplicat, caci acesta poate dauna grav sanatatii. Acesta este si motivul pentru care, intotdeauna, atunci cand se lucreaza cu acest tip de substante chimice, sa se tina cont de toate masurile de igiena si protectia muncii.