Cum funcționează postul de transformare?

0
450

Când conectezi un dispozitiv electric, cel mai probabil nu începi să te gândești de unde provine electricitatea și cum apare ea. Răspunsul este simplu, este o stație de producere a energiei electrice, cunoscută sub numele de centrală electrică, situată de obicei undeva departe. Dar realitatea este mai complicată decât atât. Comportamentul electricității nu ne urmează întotdeauna intuițiile, ceea ce înseamnă că provocările asociate cu tot ceea ce înseamnă proiectare linii electrice, funcționarea și menținerea rețelei de energie sunt adesea complicate și uneori neașteptate. Multe dintre aceste provocări sunt rezolvate într-o anumită locație, unde se află foarte multe echipamente și fire, aceasta îndeplinind de fapt o serie de roluri esențiale în rețeaua electrică, și anume postul de transformare.

Oricât de simplu ar fi de imaginat, rețeaua electrică nu este doar o serie de fire interconectate la care se pot conecta colectiv toți producătorii și utilizatorii de energie. În realitate, electricitatea face o serie de pași în rețea, împărțiți în trei părți:

  • generarea sau producerea de energie electrică
  • transmiterea sau mutarea acelei energii electrice de la instalații centralizate în zone populate
  • distribuția sau livrarea de energie electrică fiecărui client în parte

Una dintre părțile interesante despre infrastructura noastră electrică este că cea mai mare parte a acesteia este la vedere. Denumite inițial centrale electrice mai mici, care au fost transformate în alte scopuri, aceste posturi de transformare sunt un termen general pentru o instalație care poate îndeplini o mare varietate de roluri critice pe rețeaua electrică. Aceste roluri depind în mare parte de ce părți ale rețelei electrice sunt conectate și de tipurile, numărul și cerințele de fiabilitate ale eventualilor clienți. Și primul, dar și cel mai adesea rol este transformarea.

Dispunerea generală a unui post de transformare constă dintr-un număr de linii electrice( numite conductoare), care vin în instalație. Acești conductori de înaltă tensiune se conectează la o serie de echipamente înainte de a porni la următorul pas în rețeaua electrică. Ca punct de joncțiune în rețea, o stație adesea servește ca terminarea multor linii de alimentare individuale. Aceasta creează redundanță, oferind asigurări că stația de energie rămâne sub tensiune, chiar dacă o linie de transmisie se defectează. Dar, de asemenea, creează complexitate.

Ca toate echipamentele, stațiile au ocazional disfuncționalități sau lucruri care necesită o întreținere regulată. Pentru a evita închiderea întregului post de transformare, este nevoie de întrerupătoare care să izoleze echipamentul, să transfere încărcarea și să controleze fluxul de electricitate. Acest lucru poate părea evident, dar pornirea și oprirea liniilor de înaltă tensiune nu este la fel de simplă ca apăsarea unui întrerupător pentru lumină. La tensiuni mari, chiar și aerul poate acționa ca un conductor, ceea ce înseamnă că, uneori, chiar dacă se creează o pauză într-o linie, electricitatea poate continua să curgă într-un fenomen cunoscut sub numele de arc. Acesta este un lucru dăunător și periculos pentru echipamentele existente acolo. Deci, comutarea într-o stație este o procedură controlată cu atenție, cu echipament special conceput pentru a gestiona tensiuni mari. Întrerupătoarele de deconectare sunt adesea numite comutatoare, ele fiind un plus față de echipamentul care îndeplinește un alt rol important într-o astfel de stație: protecția.