Alimente care cresc productia de lapte

0
606
Alimente care cresc productia de lapte

Laptele matern este foarte hranitor pentru copii, avand un echilibru optim de grasimi, zahar, apa si proteine. Toti acesti nutrienti sunt necesari pentru dezvoltarea fizica si psihica a copilului. De asemenea, alaptarea reduce riscul ca un copil sa dezvolte astm sau alergii, infectii respiratorii si infectii frecvente ale urechii. Ajuta chiar la dezvoltarea unei legaturi fizice si emotionale intre mama si copil. Mamele care incearca sa creasca lactatia, ar trebui sa-si stie faptul ca stimularea productiei de lapte matern este necesara numai daca laptele matern nu este destul de consistent sau daca productia lui este in cantitate redusa. Daca o femeie se indoieste ca are suficient lapte, in primul rand trebuie sa consulte medicul specialist.

Cum sa cresti productia de lapte matern?

Totusi, pentru a creste sau pentru a mentine lactatia, este necesar, in primul rand, sa cresti volumul total de lichide consumate. O mama care alapteaza, produce zilnic mai mult de 900 ml de lapte, si prin urmare, trebuie sa bea cel putin 1 litru de lichid in plus fata de volumul obisnuit, sub forma de supe, ceai, lapte, sucuri, bauturi etc. Cu toate acestea, cantitatea totala de lichid nu trebuie sa depaseasca 2 litri pe zi. Unele femei incearca sa bea lichide cat mai mult posibil. Este adevarat ca volumul de lapte matern creste usor, dar compozitia acestuia se deterioreaza: cantitatea de proteine, grasimi si vitamine scade, iar laptele devine ca si cum ar fi diluat. 

Se intampla sa auzim adesea, ca berea ajuta la cresterea lactatiei. Acest lucru este complet gresit. Alcoolul, care este continut in bere, trece cu usurinta in laptele matern si afecteaza negativ dezvoltarea si starea copilului.Multe mame incearca sa manance cat mai mult pentru a creste lactatia. Dar acest lucru nu ajuta intotdeauna. Ceea ce imbunatateste cu adevarat productia de lapte matern, sunt alimentele lactogene: branza, branza feta, fenicul, morcovi, seminte, nuci, condimente precum, ghimbir, chimen, anason. Este foarte bine sa bei ceai verde fierbinte proaspat preparat (cu lapte), suc, orice bautura cu lapte fermentat imediat inainte de hranirea copilului. De asemenea, diverse bauturi lactogene stimuleaza perfect lactatia. De exemplu, sucul de coacaze negre si siropul de nuca, cresc productia de lapte.

Plante lactogene

Din cele mai vechi timpuri, in medicina populara s-au folosit diferite colectii de plante lactogene. Este vorba de marar, anason, paducel, oregano, urzica etc. Infuziile din plante sunt eficiente, dar totusi la domiciliu este dificil sa respecti cu strictete formula de gatit, si in plus, nu poti fi intotdeauna sigur de calitatea materialelor vegetale. Din acest motiv, ceaiurile din plante solubile de productie industriala produse de producatori autohtoni si straini, sunt de un interes indubitabil. In farmacii si magazinele naturiste, poti gasi „Ceai pentru mamele care alapteaza” de la diferiti producatori romani si straini, fiind rapid si convenabil de facut. In plus, componentele incluse in el trec printr-un control strict.
Faina de ovaz

Faina de ovaz poate ajuta, de asemenea, la cresterea productiei de lapte si la calitatea laptelui matern. Stimuleaza producerea de oxitocina, si, de asemenea, ajuta la prevenirea anemiei cu deficit de fier. Un bol cald de ovaz serveste, de asemenea, ca aliment confortabil pentru multe femei care sufera de stres si depresie dupa nastere. Aceasta masa naturala, bogata in fibre integrale, este usor de preparat si usor de digerat. Ovazul instant si fulgii de ovaz taiati sunt o alegere sanatoasa, dar evita ovazul instant preambalat care contine de obicei sare suplimentara si zahar. Adauga o lingura de miere cruda, cardamom, nuci tocate, fructe de padure sau sofran in ovazul gatit pentru a imbunatati profilul gustativ si nutritiv.