Avantajele si dezavantajele centralelor termice pe gaz

0
321
Avantajele si dezavantajele centralelor termice pe gaz

Daca trebuie sa inlocuiti sau sa actualizati sistemul dumneavoastra de incalzire centrala, ghidul nostru complet de sisteme de incalzire centrala va va ajuta sa faceti alegerea potrivita pentru casa dumneavoastra .

Exista multi factori de luat in considerare atunci cand decideti care este cea mai buna optiune pentru a va incalzi casa.

Dimensiunea centralei de care aveti nevoie este direct legata de numarul de calorifere si de utilizarea apei calde din casa dumneavoastra. De exemplu, daca locuiti singur intr-un apartament cu un dormitor, atunci poate ca o centrala mixt destul de modesta de 12kW va rezolva cu usurinta cerintele dumneavoastra de incalzire centrala. Alternativ, daca aveti o familie numeroasa care locuieste intr-o casa de tara cu sapte dormitoare, este posibil sa aveti nevoie de o centrala cu o putere de peste 50kW pentru a furniza suficienta energie pentru a incalzi apa pentru toata lumea si calorifere.

Probabil ca veti cadea undeva la mijloc, caz in care veti avea in fata o serie de optiuni diferite. Inainte de a merge mai departe, merita sa verificati ce tip de sistem de incalzire aveti in prezent.

Costul aprovizionarii si montarii unei centrale noi va varia in functie de marca, dimensiune si costurile de instalare. Costurile de instalare vor creste considerabil daca decideti sa opriti sistemul curent pentru unul complet diferit; in functie de starea sistemului dumneavoastra actual de incalzire, acest lucru poate fi sau nu rentabil. De asemenea, este important sa retineti ca poate exista o diferenta semnificativa de pret de la instalator la instalator. La Ekoinstal va recomandam sa comparati cel putin doua cotatii, astfel incat sa va asigurati ca obtineti cel mai competitiv pret disponibil.

Gaz vs. sisteme electrice

Sistemul de incalzire centrala este rareori ceva la care va ganditi. Este un lucru pe care il luam cu totii de la sine inteles si ii acordam o atenti sporita doar in acele dimineti reci sau nopti racoroase. Dar ce este mai fiabil? Un sistem de incalzire electric sau pe gaz? Care este mai ieftin de rulat?

In urmatoarele cateva sectiuni ne propunem sa abordam aceste intrebari pentru a vedea daca merita sa treceti la un sistem electric sau invers.

Cum functioneaza un sistem de incalzire pe gaz

Sistemele de incalzire pe gaz sunt cele mai utilizate. Acest tip de incalzire centrala este cunoscut sub numele de „sistem umed” in care o centrala pe gaz incalzeste apa, care asigura incalzirea prin calorifere si apa calda prin robinetele din casa ta. Iata cum functioneaza, pas cu pas:

  1. Centrala pe gaz are o sursa continua de gaze naturale care circula in ea dintr-o conducta care iese la o retea de gaz de pe strada.
  2. Jeturile de gaz sunt directionate catre o conducta care contine apa rece, incalzind-o pana la aproximativ 60 de grade Celsius.
  3. Conducta de apa alcatuieste o mica sectiune a unui circuit continuu mare de conducte. Aceasta retea calatoreste chiar in jurul casei dumneavoastra.
  4. Trece prin fiecare radiator de apa calda pe rand si apoi revine din nou la centrala.