Tot ce ar trebui sa stii despre incalzirea in pardoseala pentru mochete

0
317
Tot ce ar trebui sa stii despre incalzirea in pardoseala pentru mochete

Sistemul de incalzire in pardoseala dateaza din cele mai vechi timpuri, fiind folosit de romani care ardeau lemne sub podelele de marmura pentru a crea caldura si confort in locuinte. In prezent, sitemele de incalzire in pardoseala sunt foarte populare si apreciate pentru avantajele pe care le ofera. Acestea sunt foarte silentioase, eficiente din punct de vedere energetic, incalzesc in mod uniform intreaga camera, sunt benefice pentru sanatate si te ajuta sa economisesti bani.

Sistemul uscat de incalzire in pardoseala

Sistemele electrice, numite si sisteme uscate de incalzire in pardoseala, sunt instalate direct sub podea si functioneaza independent de sistemul de incalzire centrala. Instalatia este realizata din cabluri foarte subtiri (au diametru de cca 3 mm) si nu creeaza probleme pentru instalarea oricarui tip de podea deasupra.

Sistemul umed de incalzire in pardoseala

Sistemele cu apa calda, numite si sisteme umede de incalzire in podea, se bazeaza pe circulatia apei calde prin conducte sau tevi subtiri instalate direct sub podea si conectate la sursa principala de incalzire centrala. Functioneaza cel mai bine daca tevile sunt incorporate in sapa, acest detaliu ajutand la disiparea caldurii. Datorita faptului ca necesita lucrari sub sapa de ciment, sistemul umed este potrivit pentru constructiile noi, extinderi sau renovari radicale


Incalzirea in pardoseala si mocheta

In cazul in care va intrebati daca sistemul de incalzire in pardoseala se poate folosi cu mocheta, raspunsul este da, dar in cazul in care podeaua este prea bine izolata, caldura nu se va disipa la fel de bine. Totodata, pentru a preveni incendiile, se recomanda sa folositi mochete cu un potential inflamabil cat mai mic si sa acordati atentie maxima la izolatiile necesare.

Masuri de siguranta in cazul combinarii incalzirii in pardoseala cu mocheta

  • Se recomanda sa alegeti pentru podea o acoperire cu rezistenta termica scazuta, astfel incat materialul dintre podea si mocheta sa nu fie o bariera pentru caldura.
  • Este vital ca temperatura podelei sa nu depaseasca 27 grade Celsius. Daca se va trece de aceasta temperatura, riscul de incendiu creste. Prin urmare, este recomanda sa instalati un termostat care sa limiteze temperatura la maximul de siguranta.
  • Izolarea este foarte importanta. Astfel, pentru ca sistemul sa functineze corespunzator, pardoseala sau baza de beton trebuie izolate adecvat. Placile izolante ofera sistemului cel mai bun transfer de caldura in camera.

Sfaturi pentru podele cu incalzire si mochete

  • Mochetele bine izolate reduc eficienta sistemul de incalzire in podea. Alegeti covoare si mochete captusite cu materiale mai putin izolante.
  • Evitati mochetele captusite cu poliuretan sau lipite. Ca suport pentru mocheta, se ercomanda pluta sau cauciucul.
  • Cand instalati incalzirea in pardoseala sub mocheta, asigurati-va ca elementul de incalzire este plasat direct pe izolatia termica si, totodata, sub captuseala covorului.