Pompele de caldura sunt echipamente moderne si eficiente din punct de vedere energetic, pentru incalzirea si racirea locuintei si nu numai. In functie de tipul pompei de caldura, caldura poate fi transformata fie din energia stocata din interiorul pamantului (pompa de caldura geotermala), fie din aerul exterior (pompa de caldura aer-apa). Pompele de caldura pot produce, de asemenea, racoare pe timp de vara. Costul de investitie al unei pompe de caldura este adesea considerat destul de mare. Cu toate acestea, odata cu cresterea preturilor la energie, pompele de caldura din ultimii ani au devenit din ce in ce mai populare atat in casele noi, cat si in casele renovate. Ele economisesc costurile cu energia primara (cum ar fi electricitatea sau motorina) si reduc nevoia de incalzire, de exemplu, centrale termice cu combustibil solid.
Pompe de caldura – Principiul de functionare
Principiul de functionare al pompelor de caldura este acelasi, indiferent de tipul de pompa. Refrigerantul care circula in circuitul intern al pompei de caldura, absoarbe energia termica din circuitul extern (pamant sau aer) prin schimbatorul-evaporator. Datorita energiei absorbite si punctului de fierbere scazut, agentul frigorific se evapora si temperatura acestuia creste. Inima sistemului pompei de caldura este compresorul. In compresor, temperatura agentului frigorific in stare de vapori creste semnificativ, iar gazul cald isi transfera energia printr-un schimbator de caldura-condensator, atat la sistemul de incalzire a circulatiei apei (incalzire in pardoseala sau calorifere), cat si la circuitul de apa calda menajera.
Pompe de caldura aer-apa
Pompele de caldura aer-apa transfera energia aerului exterior in sistemul de incalzire a circulatiei apei (incalzire in pardoseala sau calorifere) si circuitul de apa calda menajera. Pompele de caldura aer-apa sunt solutii eficiente din punct de vedere energetic atat pentru locuinte noi, cat si pentru cele renovate. Un avantaj major al pompelor de caldura aer-apa il constituie costurile de investitii, care sunt semnificativ mai mici decat pompele de caldura geotermale. De exemplu, atunci cand achizitionezi echipament cu o pompa de caldura aer-apa, de multe ori nu sunt necesare lucrari de foraje puturi costisitoare.
Pompa de caldura aer-apa este cea mai potrivita pentru locuintele noi, cu o suprafata de 100-170 mp. La casele renovate, pompa de caldura poate inlocui complet o forma de energie existenta sau poate fi conectata in paralel cu sistemul existent. In plus, pompele de caldura aer-apa au o calitate excelenta, in comparatie cu alte tipuri de pompe de caldura. Daca se doreste, pot fi folosite pentru a oferi intr-adevar si in mod convenabil racirea in instalatie in timpul verii. In gama de pompe de caldura aer-apa exista o gama mare de dispozitive, putand face o alegere excelenta. De asemenea, gama larga de consumabile simplifica instalarea pompelor de caldura. Componentele sistemului de inalta calitate concepute pentru conditii climatice dure, sunt usor de utilizat si de intretinut si asigura economii de energie considerabile.
Pompe de caldura geotermale
Pompele de caldura geotermale primesc energie din sol, roca sau apa. Aceasta energie solara stocata in sol, stanca sau apa este curata si libera. Alegerea unei pompe de caldura geotermala este o solutie ecologica acum si o investitie intr-un viitor curat.