Miopia – viciul de vedere care amenință calitatea vederii pe termen lung a copiilor noștri

0
1055
Miopia – viciul de vedere care amenință calitatea vederii pe termen lung a copiilor noștri

Miopia este un viciu de vedere care de multe ori nu este luat în seamă pe cât ar trebui. Preocupându-ne numai de corectarea vederii putem omite efectele degenerative ale miopiei pe termen lung. Ce soluții avem?

Miopia este un viciu de refracție care apare încă din copilărie și se manifestă prin vedere neclară la distanță. Semnele pot apărea în primii ani de școală și nu trebuie amânat controlul de specialitate.

Cauzele miopiei

Miopia este dobândită cel mai des la naștere: șansa de a dezvolta miopie se dublează atunci când unul dintre părinți suferă de acest viciu de vedere. De asemenea, există factori de mediu importanți care pot duce la dezvoltarea miopiei: timpul prelungit de lucru de aproape, expunerea la ecrane și absența momentelor din zi în care ochiul se relaxează (de exemplu, atunci când suntem în aer liber).

Activitățile desfășurate afară presupun o alternare naturală a vederii de aproape și a vederii la distanță, la care mai contribuie și lumina naturală, un alt factor prietenos cu vederea.  De aceea, este recomandat să avem o rutină de viață în care minimum două ore pe zi să fie petrecute în aer liber.

Primele semne ale miopiei

Primele semne apar în general în jurul vârstei de 8-10 ani. În ultima vreme însă, medicii oftalmologi atrag atenția asupra faptului că se diagnostichează copii tot mai mici cu miopie. Incidența miopiei pare să crească, iar vârsta la care este descoperită, pare să scadă.

Un studiu britanic, denumit „Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050”, ce a fost publicat în luna Mai a anului 2016 (semnată de Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S.) avertizează că până în anul 2050, cinci miliarde de oameni ar putea fi afectați de miopie.

Semnele la care părinții trebuie să fie atenți pentru a merge cât mai curând la specialist pentru o evaluare atentă sunt:

  • Mijitul ochilor când privește la distanță
  • Căscatul și frecatul ochilor
  • Semne de oboseală și epuizare după orele de școală
  • Dureri de cap și nevoia de odihnă în timpul zilei.

Care este soluția corectă de tratament?

Corectarea vederii nu trebuie considerată o modalitate de tratament. Soluția corectă trebuie să vizeze încetinirea progresiei miopiei, care odată cu creșterea copilului tinde să se accentueze.

Iată de ce ochiul miop are o formă alungită, lucru care face ca imaginea să se formeze în fața retinei și nu la nivelul ei, motiv pentru care persoana cu miopie nu reușește să distingă clar la distanță. Pentru că vorbim de un factor de natură fiziologică, aflată la nivelul unui organ în creștere, defectul se va amplifica odată cu creșterea proporțiilor.

Un copil diagnosticat cu miopie la vârsta de 8 sau 10 ani va avea o dioptrie mai mare până la vârsta adultă. Dioptria va crește treptat dacă poartă numai ochelari cu lentile de corectare a vederii. Absența unei abordări corecte a miopiei poate duce la afecțiuni oculare grave la vârsta adultă.

Soluția vine de la lentilele inteligente MiYOSMART, care vin cu o noutate în materie de tehnologie, ca urmare a unei cercetări realizate în parteneriat cu Universitatea Politehnică din Hong-Kong.

Tehnologia D.I.M.S. – Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare) reușește ca prin simpla purtare a lentilelor săîncetinească progresia miopiei cu aproximativ 60%, în 21,5% din ele fiind oprită definitiv din evoluție.(Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial”, care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

Purtarea lentilelor inteligente MiYOMSART reușește să corecteze vederea și simultan să oprească progresia ei. În acest fel, copilul va fi protejat de complicații la nivelul vederii în viața de adult. O altă calitate a acestor lentile o constituie designul perfect adaptat stilului de viață dinamic al copiilor, acesta protejându-i în același timp și de radiațiile UV.

Un alt aspect important al sănătății vederii ochiului este expunerea la lumina naturală a soarelui. De aceea, este recomandat ca minimum două ore pe zi să fie petrecute în aer liber, timp în care copiii se pot bucura de aer curat, mișcare și timp de calitate alături de cei dragi.

Acest articol vă este oferit de HOYA Lens Romania.