Copiii de vârstă mică au nevoie de multă atenție, iar dacă nu o primesc, știu foarte bine cum să își exprime nemulțumirea. De cele mai multe ori, copiii caută atenție atunci când le este foame, când sunt obosiți sau plictisiți sau atunci când vor pur și simplu să beneficieze de compania părinților. Atunci când aveți un copil mic, trebuie să vă ocupați de nevoile sale. Iar dacă tocmai ați născut și copilul mai mare vă trage mereu de mânecă, a fi mamă poate fi cea mai copleșitoare meserie. Totuși, atunci când copilul mai mare are un sentiment de siguranță și nu simte că este înlocuit, nu ar trebui să respingă bebelușul și nici să creeze prea multe probleme.
Iată cum puteți avea grijă de bebeluș și de copilul mai mare fără să vă pierdeți mințile:
Citiți cărți împreună
Cititul este o activitate benefică atât pentru nou-născuți, cât și pentru copiii mai mari. Lectura și simpla răsfoire a unei cărți sunt activități în care mămicile se pot implica alături de ambii copii. Nou-născutul va avea parte de prezența și de atenția mamei, iar copilul mai mare va fi implicat într-o activitate. Chiar dacă nou-născutul nu înțelege ceea ce mama îi citește, tonul cuvintelor și ritmurile îl ajută să își dezvolte limbajul. De asemenea, lectura este o activitate foarte liniștitoare pentru copiii de toate vârstele. În ceea ce îi privește pe copiii mai mari, de vârstă preșcolară, lectura îi ajută să își dezvolte vocabularul. Cu cât li se citește mai mult, cu atât devin mai capabili să înțeleagă ceea ce li se spune. Asta înseamnă că pe măsură ce cresc și se dezvoltă, vor ști mai multe cuvinte, vor vorbi mai fluent și vor învăța să citească mai ușor.
Petreceți timp afară
Timpul petrecut afară este liniștitor pentru copiii de orice vârstă. Nu se poate sublinia suficient de mult importanța petrecerii timpului afară, în aer liber, în orice anotimp. Pentru bebeluși, dar și pentru copiii mai mari, statul afară, în lumina zilei, îi ajută să își echilibreze programul de somn, adică să adoarmă mai repede, să se trezească mai rar în timpul nopții și să se trezească mai ușor dimineața. Copilul mai mare se poate implica în tot felul de activități în aer liber, care îl vor ajuta să dobândească o varietate de abilități. În primul rând, va explora mediul din jurul său, va discuta cu mama unu-la-unu, își va asuma riscuri adecvate, va observa și va învăța mai multe lucruri, extinzându-și cunoștințele. Pentru cât mai multe ieșiri în aer liber, asigurați-vă că dispuneți de haine bebe potrivite fiecărui sezon. Hainele de exterior ale bebelușului diferă de îmbrăcămintea copilului mai mare, însă este recomandat să îi verificați periodic temperatura. Primăvara și toamna, puteți opta pentru veste și treninguri bebe, iar iarna sunt potrivite salopetele și articolele groase de exterior.
Încurajați-vă copilul să se joace singur
Uneori, este imposibil să interacționați cu copilul mai mare și cu nou-născutul în același timp. Când vă regăsiți într-o astfel de situație, cel mai indicat este să organizați o activitate independentă pentru copilul mai mare. Activitatea independentă presupune ca micuțul să se joace singur, în timp ce beneficiază de monitorizarea mamei. Atunci când se joacă singur, copilul își va dezvolta imaginația și creativitatea, precum și abilitatea de a rezolva problemele. Prin urmare, copilul va dobândi abilități de care va avea nevoie pe tot parcursul vieții, iar mama poate avea grijă de nou-născut.