Sarcina şi naşterea reprezintă cea mai importantă etapă din viaţa unei femei, aducerea pe lume a propriului copil fiind actul suprem pe care aceasta îl poate face ca femeie matură. Este o perioadă traversată de multe nelinişti şi temeri, legate atât de sănătatea copilui, cât şi de momentul naşterii. Fiecare viitoare mamă încearcă să descopere şi să aplice cele mai eficiente modalităţi prin care îşi asigură o stare de bine, astfel încât să facă faţă cu bine transformărilor survenite odată cu înaintarea sarcinii, precum şi procesului naşterii.
Naşterea
Naşterea este fenomenul firesc care urmează a avea loc la finalul celor nouă luni de sarcină. Este momentul în care fătul este complet dezvoltat din punct de vedere fizic, astfel încât să poată face faţă mediului extrauterin. La finalul celor 40-42 de săptămâni de sarcină, fătul prezintă o configuraţie anatomică perfectă, plămânii sunt maturizaţi, astfel că vor suporta cu uşurinţă transferul din mediul umed al uterului, către cel uscat, din afară. Cel mic va avea capacitatea de a se hrăni, astfel că procesul de dezvoltare intreuterină este complet şi se poate naşte. Temerile în faţa momentului naşterii sunt multe, amplificate şi de oscilaţiile emoţionale. Sarcina presupune o monitorizare permanentă din partea medicului obstretician, iar în funcţie de contextul medical al mamei, de vârstă şi de alte elemente hotărâtoare, acesta va decide ce tip de naştere va fi indicată, astfel încât atât mama, cât şi fătul, să fie în siguranţă. Toate viitoarele mame ar trebui să ţină cont de faptul că o femeie este structurată genetic astfel încât să aibă capacitatea de a da naştere copiilor pe cale vaginală, respectiv să susţină o naştere naturală. Naşterea pe cale naturală reprezintă cea mai rapidă cale către bebeluş, iar asistenţa permanentă a medicului va ajuta la luarea celor mai bune decizii pe durata naşterii, astfel încât să se producă rapid şi sigur, iar micuţul să se nască în siguranţă.
Ce este epiziotomia
Epiziotomia este procedura la care medicii obstreticieni apelează pe durata unei naşteri naturale. Aceasta constă în efectuarea unui incizii a perineului, de doar câţiva centimetri. Medicii decid efectuarea aceastei incizii, pentru a evita ruperea necontrolată a perineului, un context care poate atrage după sine o refacere mai greoaie. Astfel, epiziotomia se efectuează în timpul naşterii naturale, este nedureroasă, de obicei aplicându-se o anestezie locală, şi ajută mama să se refacă mult mai uşor după naştere.
Cine apelează la epiziotomie
Evident, această procedură se aplică doar în cazul naşterilor pe cale naturală. Principalul scop al efectuării inciziei, este acela de a uşura procesul naşterii şi de a evita ruperea necontrolată a perineului în timpul expulzării bebeluşului. Nu este obligatoriu ca fiecare femeie să fie expusă riscului de a suferi pe durata naşterii rupturi de perineu, astfel că această incizie nu se face fiecărei femei care alege să nască pe cale naturală. Nu este necesară nici măcar stabilirea prealabilă a acestei proceduri, medicul care asistă naşterea luând decizia în timpul travaliului. Epiziotomia nu este dureroasă, mai cu seamă că este posibil ca mama să fi solicitat o anestezie epidurală, cu scopul de a diminua durerile din timpul travaliului şi naşterii. În cazul în care nu s-a efectuat o anestezie epidurală, efectuarea epiziotomiei implică aplicarea unei anestezii locale, la nivelul perineului.
Cum se vindecă epiziotomia
Vindecarea acestei cicatrici va depinde de modul în care se efectuează cusătura, precum şi de firele folosite. Folosirea firelor care vor fi absorbite de organism, favorizează vindecarea mai rapidă. Medicul va coase ţesutul tăiat imediat după ce fătul a fost expulzat, fiind o procedură rapidă, de maxim 20 de minute. De asemenea, vindecarea rapidă depinde şi de modul în care mama îşi va aplica igiena locală, precum şi de substanţele sau unguentele cicatrizante folosite.
Avantajele naşterii pe cale naturală
România este una dintre puţinele ţări în care naşterea pe cale chirurgicală, respectiv cezariana, se face la cererea pacientei. Este un context care favorizează adoptarea aceastui tip de naştere, de către foarte multe viitoare mame speriate de durerile naşterii. Totuşi, este indicat ca cezariana să fie aplicată doar atunci când o naştere pe cale naturală ar pune viaţa celor doi în pericol. Dacă neşterea se poate produce firesc, atunci naşterea naturală nu trebuie evitată. Naşterea pe cale naturală vine cu o serie de beneficii pentru mamă şi pentru bebeluş. Mama îşi va reveni foarte repede după naştere, chiar dacă i s-a efectuat o epiziotomie, îşi poate alăpta bebeluşul la foarte scurt timp după momentul naşterii, se poate deplasa singură şi se poate bucura de acest moment măreţ. Pe termen lung, naşterea normală implică o refacere mai rapidă din punct de vedere fizic şi asigură alte posibile viitoare naşteri, în timp ce o operaţie de cezariană limitează numărul naşterilor la două.