Pediatrii recomanda parintilor sa doarma in aceeasi camera (dar nu in acelasi pat) cu copilul in primul an de viata sau cel putin in primele sase luni. Cu toate acestea, multi parinti nu sunt de acord cu acest lucru si continua sa doarma in aceeasi camera cu copilul, chiar si dupa ce acesta creste. Lasand copilul sa doarma intr-o alta camera, ei sunt adesea nevoiti sa se ridice din pat in toiul noptii, pentru a merge la el. De asemenea, unui copil ii poate fi dificil sa se obisnuiasca cu noul sau dormitor.
Studii ale conditiilor de somn
Oamenii de stiinta americani au investigat modul in care conditiile de somn, afecteaza calitatea somnului. Studiul a implicat 249 de sugari si mamele lor. Cercetatorii au vizitat mamele acasa, la varsta bebelusilor de 1, 4, 6 si 9 luni. Mamele au raspuns intrebarilor legate de obiceiurile de somn ale copiilor lor: unde dorm, cat de des se trezesc noaptea, care este durata obisnuita a somnului lor etc.
In urma studiului, s-a constatat ca la 9 luni, copiii care dormeau intr-o camera separata de la patru luni sau mai devreme, dormeau in medie cu 40 de minute mai mult decat copiii care la 9 luni dormeau in aceeasi camera cu parintii lor. Copiii care au inceput sa doarma separat intre 4 si 9 luni au dormit in medie cu 26 de minute mai mult. Si o astfel de diferenta in durata somnului a persistat mult timp: chiar si la varsta de 2,5 ani, copiii care dormeau in aceeasi camera cu parintii lor pana la 1 an, au dormit mai putin decat colegii lor care dormeau separat. Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca decizia parintilor despre locul in care copilul ar trebui sa doarma in primul an de viata, poate afecta somnul copilului pentru o lunga perioada de timp.
Nevoia copilului de a dormi cu parintii
Cercetatorii nu vad nevoia copilului de a dormi cu parintii sai in aceeasi camera pana la un an. Aceasta recomandare a medicilor pediatri se datoreaza faptului ca in primele luni, mamele alapteaza copilul noaptea. Mamele dorm, de asemenea, langa copilul lor din motive de siguranta: timp de pana la 6 luni, copilul prezinta riscul de sindrom de moarte subita. Aceasta este una dintre principalele cauze ale decesului sugarului: un copil poate muri in vis, iar riscul maxim este de pana la sase luni. Cand un copil doarme in aceeasi camera cu parintii, acestia pot observa la timp daca ritmul sau de respiratie se schimba. Dupa 6 luni, riscul de ADHD scade, asa ca parintii ar trebui sa ia in considerare alti factori. Atunci cand un copil nu poate sa doarma separat de parintii lui prea mult timp, deoarece somnul sau devine mai agitat. Acest lucru se intampla pana cand bebelusul se obisnuieste cu noul sau loc.
Deci, la ce varsta ar trebui copilul sa doarma singur?
Cand copilul are sase luni, consulta medicul pediatru. Spune-i despre conditiile in care copilul doarme. Daca decide ca este timpul ca copilul sa doarma separat de tine, pediatrul iti va spune cum sa faci ca noul sau dormitor sa fie cat mai sigur posibil (de exemplu, te poate sfatui sa elimini pernele suplimentare, paturi, jucarii moi si alte obiecte care pot provoca riscul de sufocare).