Cum functioneaza pompa cu circulatie si cum rezolvam problemele pe care le intampinam?

0
330
Cum functioneaza pompa cu circulatie si cum rezolvam problemele pe care le intampinam

Pentru a intelege cum functioneaza acest dispozitiv, trebuie sa cunoasteti diferentele dintre cele doua tipuri de echipamente de pompare circulante. Desi principiul sistemului de incalzire bazat pe pompa de caldura nu se modifica fundamental, doua tipuri de astfel de unitati difera prin caracteristicile de lucru:

Pompa rotora umeda – realizata din otel inoxidabil, fonta, bronz sau aluminiu. In interior este un motor ceramic sau din otel. Rotorul din tehnopolimer este montat pe arborele rotorului. Cand palele rotorului se rotesc, apa din sistem este actionata. Aceasta apa serveste simultan ca racitor de motor si lubrifiant pentru elementele de lucru ale dispozitivului. Deoarece schema dispozitivului „umed” nu prevede utilizarea unui ventilator, unitatea functioneaza aproape in tacere. Astfel de echipamente functioneaza doar intr-o pozitie orizontala, altfel dispozitivul se va supraincalzi si va esua. Principalele avantaje ale unei pompe umede sunt ca nu are nevoie de intretinere si are, de asemenea, o intretinere excelenta. Cu toate acestea, eficienta dispozitivului este de doar 45%, ceea ce reprezinta un usor dezavantaj. Dar pentru uz casnic, aceasta unitate este cea mai potrivita.

Pompa rotorului uscat – difera de omologul sau prin faptul ca motorul sau nu este in contact cu lichidul. In acest sens, unitatea are o durabilitate mai mica. Daca dispozitivul functioneaza „uscat”, atunci riscul de supraincalzire si defectare este redus, dar exista riscul de scurgere din cauza abraziunii sigiliului. Deoarece eficienta pompei de circulatie uscata este de 70%, este recomandabil sa o utilizati pentru a rezolva problemele de utilitate si productie. Pentru racirea motorului, circuitul dispozitivului asigura utilizarea unui ventilator, ceea ce determina o crestere a nivelului de zgomot in timpul functionarii, ceea ce reprezinta un dezavantaj al acestui tip de pompa. Deoarece apa din aceasta unitate nu indeplineste functia de lubrifiere a elementelor de lucru, este necesar sa inspectati si sa ungeti periodic piese in timpul functionarii unitatii.

La randul lor, unitatile de circulatie „uscate” in functie de tipul de instalare si conexiunea la motor sunt impartite in mai multe tipuri:

Consola

In aceste dispozitive, motorul si carcasa isi au locul. Sunt separate si fixate ferm pe el. Arborele de antrenare si de lucru al unei astfel de pompe sunt combinate printr-un cuplaj. Pentru a instala acest tip de dispozitiv, trebuie sa construiti o fundatie, iar intretinerea acestei unitati este destul de costisitoare.

Pompele dintr-o singura bucata – pot fi operate timp de trei ani. Carcasa si motorul sunt amplasate separat, dar sunt combinate intr-un monobloc. Roata unui astfel de dispozitiv este montata pe arborele rotorului.

Vertical

Termenul de utilizare a acestor dispozitive ajunge la cinci ani. Acestea sunt unitati avansate sigilate ermetic, cu o garnitura pe partea din fata din doua inele lustruite. Pentru fabricarea sigiliilor se utilizeaza grafit, ceramica, otel inoxidabil, aluminiu. Cand aparatul functioneaza, aceste inele se rotesc unul fata de celalalt.

De asemenea, la vanzare exista aparate mai puternice cu doua rotoare. Un astfel de circuit dual permite cresterea productivitatii dispozitivului la sarcina maxima. In cazul iesirii unuia dintre rotoare, al doilea isi poate asuma functiile. Acest lucru permite nu numai intarirea actiunii unitatii, ci si economia de energie electrica, deoarece la reducerea cererii de caldura functioneaza un singur rotor.