Cum alegi un vas de expansiune

0
260
Cum alegi un vas de expansiune

În literatura tehnică și pe internet, poți găsi numeroase metode prin care se calculează volumul vasului de expansiune pentru un sistem de încălzire cu circulație naturală și forțată a lichidului de răcire. Dar, în cea mai mare parte, acestea conțin multe formule complexe cu referire la puterea centralei și la alți parametri. Nu poți greși cu o modalitate mai ușoară de a determina volumul rezervorului.

Metoda se bazează pe afirmația că, cantitatea de apă din sistem cu încălzire maximă nu va crește cu mai mult de 5%. Adică, calculezi mai întâi volumul de apă după cum urmează:

  • cantitatea de lichid de răcire din rezervorul centralei, conform pașaportului produsului;
  • volumul de apă din țevi: folosind formula pentru aria unui cerc, caută secțiunea transversală a fiecărei țevi și înmulțește-o cu lungimea;
  • capacitatea caloriferelor depinde și de pașaportul produsului.

După ce ai rezumat rezultatele, selectează și calculează volumul vasului de expansiune cu o marjă, luând nu 5, ci 10% din suma rezultată. Aceasta va fi capacitatea vasului tău de expansiune, pe care ar trebui să-l alegi.

Este destul de ușor să calculezi volumul și să alegi un vas de expansiune de tip închis, trebuind doar să-l instalezi corect.

Cum să instalezi un vas de expansiune în 4 pași?

Pentru selectarea vasului de expansiune și instalarea acestuia, problema trebuie luată în serios.

  1. Instalarea vasului de expansiune pentru sistemul de încălzire se face în locul în care debitul de apă este cel mai apropiat de fluxul laminar, unde există cantitatea minimă de turbulență din sistemul de încălzire. Cea mai evidentă soluție este plasarea acestuia într-un blocaj drept în fața pompei de circulație, la aceeași înălțime față de pardoseală sau centrală, și acest lucru nu contează, deoarece scopul vasului de expansiune este de a compensa expansiunea termică și de a răci apa perfect prin robinetele de aer.
  2. Vasele de expansiune vin configurate din fabrică și sunt echipate cu o supapă de siguranță care ameliorează presiunea în exces. Cu toate acestea, cel mai bine este să te asiguri că există și pe produsul tău. Dacă nu există, trebuie să cumperi una.
  3. Modul de amplasare. Principala diferență între vasele de expansiune cu membrană și cele utilizate în sistemele deschise, este orientarea lor în spațiu. În mod ideal, lichidul de răcire ar trebui să curgă în rezervor de sus. Această finețe de montare este concepută pentru a elimina complet aerul din compartimentul vasului care este proiectat pentru lichide.

Volumul minim al vasului de expansiune pentru sistemul de încălzire, este luat aproximativ egal cu 1/10 din volumul lichidului de răcire din sistem. Volumul de apă din sistemul de încălzire poate fi calculat aproximativ, pe baza capacității termice a centralei: de obicei sunt necesari 15 litri de lichid de răcire pe kilowatt. Este necesar să montezi un manometru lângă vasul de expansiune, pentru verificarea presiunii.