Ce este și cât durează regresia somnului la bebeluși?

0
553
Ce este și cât durează regresia somnului la bebeluși

Regresia somnului reprezintă un fenomen absolut firesc de stabilizare a etapelor de somn la bebeluşi, fiind dovada unei dezvoltări normale a copilului. Regresia somnului are loc pe mai multe etape şi este prilej de mari bătăi de cap şi nelinişti pentru părinţi. Nu toţi micuţii se manifestă la fel, însă episoadele sunt solicitante pentru majoritatea. Regresia somnului este temporară, însă este important ca fiecare părinte să descopere cele mai bune metode prin care poate induce starea de somn a micuţului, pentru a nu se instala o stare de oboseală accentuată.

Etapele regreiei somnului

Regresia somnului este împărţită  pe diferite etape, fiecare dintre acestea marcând un alt stadiu de dezvoltare parcurs de către copil. Prima etapă a regresiei somnului se manifestă  în jurul vârstei de  3-4 luni a bebeluşului,  urmată de cele de la vârstele de 6, 8, 12 şi 18 luni. Astfel, prima etapă a regresiei se va manifesta la 3-4 luni, atunci când bebeluşul începe să facă diferenţa între noapte şi zi.  La vârsta de 8 luni, cel mic începe să îşi descopere noi abilităţi, astfel că va prefera să stea mai mult timp treaz, diminuându-se orele de somnic. La 12 luni, deja micuţul începe să meargă, descoperind şi mai mult din lumea înconjurătoare,  iar la 18 luni,  activităţile lui din timpul zilei sunt extrem  de solicitante, astfel  încât este posibil să refuze somnul, tocmai pentru a se juca mai mult şi a se bucura de noile lui preocupări. Pe lângă etapele fireşti  de dezvoltare parcurse de către copil, regresia somnului mai poate fi favorizată şi de numite contexte medicale, precum erupţia dentară, colicii sau răcelile sezoniere.

Cât durează regresia somnului     

Regresia somnului  se va manifesta diferit la fiecare copil,   iar durata episoadelor se poate extinde  între una şi şase săptămâni. Acelaşi bebeluş  poate traversa prima etapă într-un timp lung, de patru până la şase săptămâni, în timp ce  o etapă următoare de regresie, să se desfăşoare foarte rapid. Procesul poate avea loc şi invers, cu o  primă etapă scurtă şi o adoua foarte lungă şi solicitantă. Sunt micuţi care manifestă episoade solicitante în toate etapele, aşa cum sunt şi bebeluşi care parcurg regresia somnului într-un mod foarte liniştit.

Cum se manifestă regresia somnului la copii şi ce urmări are

Manifestările micuţilor atunci când intră într-o etapă de regresie a somnului, sunt asemănătoare. Toate sunt dovada clară că micuţii fac un salt important în dezvoltare lor cognitivă şi emoţională. Astfel, încep  să se trezească frecvent pe timpul nopţii, vor  să fie hrăniţi mai des, plâng şi sunt neliniştiţi, solicită atenţie şi sunt irascibili. Regresia de somn va influenţa astfel durata şi calitatea somnului, însă va acţiona şi asupra alimentaţie, precum şi a comportamentului  social şi emoţional. Cel mic va adormi mai greu şi se va trezi frecvent. Somnicul de peste zi va fi mai scurt şi mai agitat. Este posibil ca bebeluşul să solicite  atenţie permanent. Nu va mai fi receptiv la rutina  obişnuită de culcare. Va deveni mai  plângăcios, morocănos şi agitat,  greu de liniştit şi de mulţumit. Este posibil ca micuţul să îşi schimbe obiceiurile alimentare, de la durata mesei, până la cantitatea consumată.

Ce pot face părinţii când micuţii traversează  regresia somnului

Pentru diminuarea efectelor regresiei de somn, se pot lua câteva măsuri. În primul rând, părinţii vor respecta această etapă solicitantă, chiar dacă li se va părea o perioadă extrem de grea. De regulă, prima etapă a regresiei, cea mainifestată în jurul vârstei de 3-4 luni, este cea mai violentă şi şocantă pentru părinţii obişnuiţi ca bebeluşuş lor să doarmă mult şi liniştit.  Micuţul va fi lăsat să doarmă ori de câte arată că ar vrea, chiar dacă nu se respectă orarul obişnui de somn, diminuându-se astfel episoadele de irascibilitate şi oboseală. Este foarte important ca micuţului să nu îi fie modificată rutina, astfel că în etapele de regresie de somn nu se demarează schimbări importante precum renunţarea la scutecul absorbant sau familiarizarea cu dormitul singurel. De asemenea, miculţul va fi înconjurat cu multă dragoste şi înţelegere, va fi legănat şi i se va atrage atenţia cu mici activităţi care îl atrag şi îl bucură. Regresia de somn a bebeluşului, are efecte şi asupra părinţilor. Din acest motiv, este foarte important ca părintele care stă cel mai mult cu cel mic, de regulă mama, să acorde o mare atenţie propriei odihne. Astfel, atunci când doarme micuţul, este recomandat să se odihnească şi mama, tocmai pentru a nu obosi foarte tare şi pentru a putea gestiona mai uşor şi cu mult calm această etapă solicitantă.