Alergia este o boală cronică cauzată de o reacție inadecvată, nedorită și neașteptată a sistemului imunitar la efectele substanțelor care de obicei, nu duc la boli și nu dăunează oamenilor, de exemplu: polenul plantelor, insecte, animale etc. Reacțiile alergice de sezon sunt respiratorii, ceea ce înseamnă că reacția alergică la aceste substanțe apare datorită contactului lor cu sistemul respirator. Cele mai sensibile părți ale corpului sunt ochii (conjunctivita), nasul (rinita alergică), sinusurile și căile respiratorii (respirație scurtă / astm).
Ce este reacția alergică de sezon?
Alergiile pot persista pe tot parcursul anului (alergii multi-sezoniere), spre deosebire de alergiile sezoniere cauzate de o susceptibilitate la polen, puful de la plopi, ierburi și alte plante care cauzează simptome numai în timpul înfloririi.
Reacțiile alergice de sezon, uneori denumite popular febra fânului, apar de obicei primăvara sau toamna. În sezonul de primăvară, de la începutul lunii martie și până în mai, înfloresc multe plante, iar polenul zboară în aer și cade în corp prin nări și gură. Prin urmare, această perioadă a anului este deosebit de dificilă pentru persoanele alergice la florile de primăvară. Plantele tipice care înfloresc primăvara și provoacă alergii sunt artemis și ambrosia. Toamna, plantele tipice care provoacă alergii sunt pelinul și chiparosul.
Care este prevalența reacțiilor alergice de sezon respiratorii
Proporția persoanelor cu alergii respiratorii este de aproximativ 30% din populație. Alergiile sezoniere pot apărea la orice vârstă, însă simptomele apar de obicei la copii între 4 și 15 ani. Durata alergiei sezoniere poate varia de la o persoană la alta și apare cel mai adesea în perioada de înflorire a plantelor la care o persoană este sensibilă. Pentru persoanele care prezintă alergii sezoniere există perioade fără simptome între apariții, spre deosebire de persoanele care prezintă alergiile multi-sezon la păr de pisică sau la acarieni, și care de obicei, prezintă simptome pe tot parcursul anului.
Reacții alergice de sezon respiratorii
Există diferite simptome ale alergiilor sezoniere, cele mai frecvente fiind:
Rinita alergică. Cea mai frecventă manifestare a unei reacții alergice, include o secreție a nasului, congestie nazală, strănut, dificultăți de respirație nazală și mâncărime la nivelul palatului și gâtului. În plus, curgerea nasului poate provoca probleme cu somnul și treziri multiple pe timp de noapte, iar ca urmare, senzații de oboseală în timpul zilei.
Conjunctivită de primăvară. Conjunctivita de primăvară, în ciuda numelui său, nu apare neapărat primăvara. Inflamația se exprimă în membrana mucoasă transparentă care acoperă suprafața globului ocular și interiorul pleoapelor, iar senzațiile sunt de mâncărime, descărcare și senzație de arsură în ochi.
Astmul alergic (bronșic). Aproximativ 90% dintre copii și 70% dintre adulții care suferă de astm, au de fapt forma de astm alergic, care este de fapt unul dintre simptomele comune ale alergiei respiratorii.
Reacții alergice de sezon – Diagnostic
Alergiile sunt diagnosticate de alergologi și imunologi clinici specializați în tratamentul diferitelor boli ale sistemului imunitar. Diagnosticarea alergiilor se efectuează prin testarea pielii cu picături de alergeni diferiți injectați pe dosul mâinii, iar pielea este perforată cu atenție cu un ac. Reacția, care are loc după aproximativ 15-25 de minute, indică dacă pacienții sunt sensibili și la care dintre alergenii testați. Mai puțin frecvent, un alergolog sau imunolog clinic recomandă efectuarea de teste de sânge pentru a determina nivelul anticorpilor IgE specifici pentru diferiți alergeni respiratori.