Aparitia si dezvoltarea sarcinii este asociata cu formarea unui nou sistem functional mama-fat. S-a constatat ca starea mamei in timpul sarcinii, afecteaza in mod activ dezvoltarea fatului. La randul sau, starea fatului nu este indiferenta fata de corpul mamei. In diferite perioade de dezvoltare fetala, de la fat exista numeroase semnale, care sunt percepute de organele si sistemele corpului mamei si sub influenta lor, corpul sufera diferite transformari. Legatura principala care leaga organismele mamei si pe cele ale fatului este placenta. In timpul unei sarcini, se observa modificari semnificative ale functiei tuturor organelor si sistemelor. Aceste modificari sunt pronuntate de natura adaptativa si au ca scop crearea conditiilor optime pentru cresterea si dezvoltarea fatului.
Sistemul endocrin
Aparitia si dezvoltarea sarcinii este insotita de modificari endocrine in corpul mamei. Complexitatea modificarilor este determinata de faptul ca, activitatea glandelor endocrine ale mamei sunt foarte influentate de hormonii placentei, precum si de fat.
Sistemul nervos
Sistemul nervos joaca un rol principal in perceptia numeroaselor impulsuri de la fat. In timpul sarcinii, receptorii uterini sunt primii care raspund impulsurilor de la ovulul fetal in crestere. Uterul contine un numar mare de diversi receptori nervosi: senzoriali, chimio, baro, mecano, osmoreceptori etc. Impactul asupra acestor receptori duce la o schimbare a activitatii sistemului nervos central si autonom al mamei, menit sa asigure dezvoltarea corecta a copilului nenascut.
Modificari semnificative sufera functia sistemului nervos central. De la inceputul sarcinii in sistemul nervos central al mamei, incepe sa curga un flux tot mai mare de impulsuri, ceea ce determina aparitia unui focar local de excitabilitate crescuta in cortexul creierului mare – o gestatie dominanta in jurul careia se creeaza un camp de inhibare a proceselor nervoase. Clinic, acest proces se manifesta printr-o anumita stare inhibata a femeii insarcinate, predominarea intereselor sale legate direct de nasterea si sanatatea copilului nenascut. In cazul in care exista diferite situatii stresante in sistemul nervos central, pot aparea si alte focare de excitatii persistente, care slabesc semnificativ efectul dominantului gestational si este adesea insotit de un curs patologic al sarcinii.
Sistemul cardiovascular
Inima functioneaza in timpul sarcinii cu un stres crescut din cauza metabolismului crescut, cresterea masei de sange care circula, dezvoltarea cercului uteroplacental de circulatie a sangelui, cresterea progresiva a greutatii corporale etc. Pe masura ce dimensiunea uterului creste, mobilitatea diafragmei este limitata, presiunea intra-abdominala creste si pozitia inimii in piept se schimba, fiind localizata mai mult pe orizontala, in partea de sus a inimii la unele femei, exista un murmur functional sistolic usor.
Sistemul digestiv
Multe femei aflate in stadiile incipiente ale sarcinii, prezinta greata, varsaturi dimineata, senzatiile de gust se schimba si apare intoleranta la anumite alimente. Pe masura ce sarcina creste, aceste fenomene dispar treptat. Sarcina are un efect inhibitor asupra secretiei sucului gastric si a aciditatii sale. Toate sectiunile tractului gastrointestinal se afla intr-o stare de hipotensiune datorita modificarilor relatiilor topografice si anatomice ale cavitatii abdominale, datorita cresterii uterului, precum si a modificarilor neurohormonale inerente sarcinii. Acest lucru explica plangerile frecvente ale femeilor insarcinate cu privire la constipatie.