5 bune practici pentru spălarea hainelor bebelușului

0
637

Apariția unui nou membru al familiei este întotdeauna un prilej de bucurie, însă presupune totodată și mai multă grijă față de aspectele vieții de zi cu zi. Pe lângă faptul că îi înconjurăm cu iubire, este important să ne asigurăm că micuții noștri se simt confortabil în fiecare moment. Iar confortul presupune nu doar hrană și scutece schimbate la timp, ci și haine curate.

Având în vedere faptul că bebelușii își murdăresc frecvent hainele, este necesar să le spălăm des. În același timp, trebuie să ținem cont de faptul că pielea unui bebeluș este fină și se irită ușor, așa că e important să avem grijă cum și cu ce spălăm rufele. Iată în continuare de ce trebuie să ții cont atunci când speli hainele bebelușului.

Folosește un detergent potrivit pentru pielea bebelușului

Bebelușii trebuie schimbați de obicei destul de frecvent, ceea ce presupune să ai mereu la îndemână suficiente rufe curate. Chiar dacă ai cumpărat un obiect vestimentar nou, este recomandat să îl speli înainte de a-l îmbrăca pe cel mic, deoarece bebelușii au pielea sensibilă, ușor iritabilă. Astfel, vei elimina substanțele chimice imprimate în haine.

Elementele de bază, cum ar fi separarea pe culori, citirea instrucțiunilor de pe etichete sau tratamentul petelor înainte de spălare, se aplică inclusiv pentru spălarea hainelor de bebeluș. Este esențial însă ca detergentul ales să fie potrivit pentru pielea delicată a celor mici. Poți opta cu încredere pentru detergentul Persil Deep Clean Gel, varianta Sensitive. Acesta curăță eficient petele de orice natură și, în plus, este dezvoltat special pentru pielea sensibilă sau alergică, respectând microbiomul natural. Este aprobat de medicii dermatologi și poate fi folosit pentru hainele întregii familii, inclusiv cele ale bebelușului. 

Dacă ai de ales între detergent lichid și detergent pudră, optează pentru prima variantă. Detergentul lichid se clătește de regulă mai bine decât cel pudră, care poate lăsa urme ce irită pielea celui mic. Când scoți rufele din mașină, poți verifica fiecare articol, pentru a te asigura că acesta nu conține urme de detergent sau balsam.

Spală rufele imediat ce s-au murdărit

Cu siguranță știi deja că bebelușii tind să se murdărească frecvent – fie cu lapte sau cu alte alimente, atunci când diversifici alimentația, fie din cauza unui scutec prea plin. Cu cât acționezi mai repede, cu atât ai șanse mai mari să scoți petele. În plus, pe hainele pătate se pot dezvolta germeni dăunători pentru nou-născuți, care încă nu au un sistem imunitar complet dezvoltat. Pentru ca spălarea să fie mai eficientă, este bine să cureți în prealabil suprafața petei, îndepărtând cât mai mult din exces cu un prosop de hârtie. Clătește cu apă rece sau călduță, nu fierbinte, apoi pune articolul pătat în mașina de spălat.

După ce mașina și-a terminat ciclul de spălat, verifică îmbrăcămintea pentru a vedea dacă petele au ieșit. În caz contrar, va fi nevoie de o nouă spălare a rufelor care au rămas pătate. Nu le pune la uscat direct în lumina soarelui sau la uscător, deoarece petele se pot fixa în material și vor fi mai dificil de îndepăratat ulterior.

Sortează rufele bebelușului și spală-le separat

Deoarece hainele pentru bebeluși tind să fie mai delicate, cel mai bine este să le speli separat de rufele celorlalți membri ai familiei. Atunci când sortezi rufele, poți să le pui pe două categorii – cele ale adulților și cele ale bebelușului. 

Dacă vrei să eviți situațiile în care șosetele sau alte articole vestimentare foarte mici se pierd imediat înainte sau după spălare, pune-le într-o pungă de rufe din plasă. Când împăturești și așezi hainele deoparte, le poți examina, pentru a te asigura că nu s-au desprins nasturi, capse sau ornamente în timpul spălării. Asigură-te că nu există cusături sau margini uzate, în care bebelușul și-ar putea prinde degetele, sau care ar putea provoca iritații.

Ai grijă la cantitatea de detergent folosită

Când speli hainele bebelușului, este important să nu folosești detergent în exces. Excesul poate face clătirea mai dificilă și e posibil ca urmele de produs să persiste chiar și după ciclul de spălare sub forma unui reziduu lipicios, catre ar putea ulterior irita pielea bebelușului.

Când achiziționezi produsele pentru spălat, ai grijă la balsamul ales. Spre deosebire de hainele unui adult, nu poți alege un balsam doar pentru aroma sa. Înainte de a-l cumpăra, citește eticheta, evaluează sensibilitatea pielii bebelușului și decide ce produs e potrivit. Dacă folosești Persil Deep Clean Gel Sensitive, poți renunța la balsam: detergentul are o formulă cu ingrediente extrase în mod natural și parfum hipoalergenic, de Aloe Vera.

Usucă hainele bebelușului cu grijă

După spălare, usucă hainele bebelușului în mod corespunzător și nu le folosi cât sunt încă umede. În contact cu pielea celui mic, umezelea favorizează dezvoltarea bacteriilor, ceea ce poate duce la iritații și boli de piele.

În funcție de posibilități și de anotimp, poți alege să usuci rufele direct la soare, pentru un efect de sterilizare naturală, sau poți utiliza un uscător. La final, depozitează hainele într-un loc curat și uscat.

Creșterea unui copil nu este o misiune simplă și implică multe responsabilități. Fiecare provocare poate fi însă depășită, dacă te informezi și dai dovadă de grijă și de prezență de spirit. În ceea ce privește spălarea hainelor bebelușului, urmează sfaturile de mai sus, iar cel mic se va bucura mereu de haine curate, care îi protejează pielea sensibilă.